De titel zegt het al: ik denk al tijden aan het maken van een zalmmousse, maar ik zag er nogal tegen op. Vooral wat betreft het gebruik van gelatine.
Hieraan toegevoegd fijngesneden dille en vermengd.
Hierna 3 gelatineblaadjes een paar minuten laten weken in koud water.
Vervolgens witte wijn aan de kook gebracht.
Van het vuur af, de goed uitgeknepen blaadjes gelatine, opgelost.
Dit laten afkoelen en het gelatinemengsel, zodra het wat stijf begon te worden, door het zalmmengsel geroerd.
Vervolgens de mierikswortel er doorheen geschept met wat zout en peper. Er kan nog wat limoen - of citroensap doorheen. Ik deed het sap van een halve limoen er door. Doe dit mengsel, vervolgens, in bijvoorbeeld een mooie visvorm. Je kunt ook een andere vorm gebruiken, afhankelijk van wat je in huis hebt.
Dan gaat de vorm minstens 4 uur de koelkast in om op te stijven. De mijne was al snel aan het opstijven. Toch maar braaf 4 uur gewacht. Haal hem uit de koelkast, houd de vorm in warm water om de mousse goed los te krijgen van de vorm.
En, op hoop van zegen, stort de mousse op een schaal.
En dat ging goed! Achteraf bezien, heb ik de vorm iets te lang in het warme water gehouden: door de warmte zijn de schubben van de vis wat gesmolten. Dat is op de foto te zien. Een lering voor de volgende keer.
Ik heb de mousse gegarneerd met wat limoen, dille, mierikswortel en zalmeitjes (nep). Het is ook leuk om er gerookte zalm bij te leggen, wat garnaaltjes, tomaatjes, plakjes ei, zeekraal (even gebakken met wat knoflook) enzovoort.
Recept voor een zalmmousse
Ingrediënten
- 1 groot blik zalm
- 1 potje zure room
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml droge witte wijn
- schep mierikswortel
- fijn gesneden dille ( van ongeveer 4 takken)
- sap van een halve limoen of citroen naar wens
- zout en peper naar wens
Werkwijze
- ontdoe de zalm van graatjes en huid
- pureer de zalm met de staafmixer
- voeg de zure room toe en pureer deze met de zalmmassa
- laat de blaadjes gelatine een paar minuten in koud water weken
- breng de witte wijn aan de kook
- knijp de gelatineblaadjes goed uit
- haal de witte wijn van het vuur en los de, goed uitgeknepen gelatineblaadjes, hierin - al roerende - in op
- schep dit, als het stijf begint te worden, door het zalmmengsel
- voeg de mierikswortel, de fijngesneden dille en het sap van de limoen of citroen toe en meng dit.
- voeg zout en peper, naar wens, toe
- stort de massa in een, met koud water omgespoelde, vorm
- zet deze vorm minstens 4 uur in de koelkast
- zet de vorm even in warm water, zodat de mousse los komt van de vorm
- stort deze vervolgens op een mooie schaal
- garneer naar wens, bijvoorbeeld met dille of peterselie, gerookte zalmrolletjes, garnaaltjes, plakjes ei, (nep)zalmkaviaar, zeekraal (even gebakken met knoflook), tomaatjes, toefjes mierikswortel.
Is het crème fraiche
BeantwoordenVerwijderenof zure room