Dit is al de derde zomer dat we veel rijpe vijgen hebben. We hebben 2 flinke struiken staan. Nou ja struiken........ Ze zijn al wel 4 meter hoog......
In de oogsttijd waren we een dag of 5 weg. Toen we terugkwamen, zaten er veel (over)rijpe vijgen aan de struiken. En natuurlijk zaten er de nodige insecten (zelfs vlinders) bij die zich tegoed deden aan de vijgen. Maar er was voor ons nog genoeg over:
Ik heb er een heerlijke crumble van gemaakt. Samen met vanille-ijs en echte slagroom, een heerlijk toetje. Hier is het recept van een crumble te vinden: recept voor crumble. Ook maakte ik weer vijgenconfituur en vijgencompote. En, bedacht ik een nieuw recept: vijgensaus. Dit is een saus die je bij een toetje kunt gebruiken, maar ook bij een wildgerecht. Ik kan me ook voorstellen dat je hem als vervanger gebruikt voor granberrysaus tijdens het kerstdiner.
Nog even wat over het vanillestokje, waarvan ik vind dat het in zo'n vijgensaus thuishoort. Ze zijn momenteel gruwelijk duur. In Duitsland vond ik een goede vervanger: een flesje vanille-extract.
Ik vind de smaak hiervan erg goed. Ik vermoed dat dergelijke producten ook gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn. Ik vind het een aanrader als vervanger van de momenteel zo dure, echte vanillestokjes.
Recept Vijgensaus
Tafel klaar voor een etentje met ijs, vijgensaus en slagroom na |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten