zaterdag 28 mei 2022

etiketten voor op je zelfgemaakte producten

 

Het is leuk om de potjes die je vult met zelfgemaakte sauzen, jams, passata, siropen, enzovoort mooi te presenteren. Ik heb een tijdje gezocht naar mooie labels. Ook handig, omdat je dan altijd weet wat er in het potje zit en wanneer je het gemaakt hebt. Uiteindelijk heb ik een dymo labelwriter gekocht. Je kunt er leuke etiketten mee maken en het apparaat valt mee, qua prijs. 

Nadeel is wel, dat het etiket, na verloop van tijd, begint te vervagen. Ook is het etiket er lastig vanaf te halen. 



De laatste tijd kies ik weer meer voor schildertape om even snel een etiket op een potje te plakken. Ik vind het er trouwens ook mooi uitzien.
Schilderstape werkt heel eenvoudig. Je schrijft op het tape wat er in het potje zit en vervolgens scheur je dit stukje van de rol en plakt het op het potje. Het is ook heel gemakkelijk, zonder restanten, te verwijderen. Voorlopig kies ik weer voor schilderstape.....

vrijdag 27 mei 2022

vlierbloesem drogen en een heerlijke thee

Nadat ik een portie vlierbloesemsiroop heb gemaakt (wil je hier meer over weten, klik dan op de volgende link: vlierbloesemsiroop), is het nu tijd om wat vlierbloesem te drogen. Ik drink deze thee vooral in de winter. Ik vind het een verwarmende thee, zacht en subtiel van smaak. 

thee van gedroogde vlierbloesem met wat gedroogd munt

De thee schijnt goed te zijn en zou medicinale eigenschappen hebben. Heel goed bij verkoudheden, griep en koorts. Ook bij droge hoest en allergieën zou de thee helpen, omdat het slijm oplost (bron: blog Kruidig leven).  Ik schreef hier al eerder over in het volgende blogbericht:  eigenschappen van vlierbloesem

Ik droog de vlierbloesem in mijn droogapparaat stockli. Ik zet het apparaat op 40 graden en laat het 8 uur drogen. 

De bloesems zijn van de steeltjes geplukt

de verse bloesems liggen op het rooster van de Stockli, klaar om gedroogd te worden

8 uur later, de bloesems zijn voldoende gedroogd

De meeste mensen hebben geen droogapparaat. Dat is geen enkel probleem. Je kunt de bloesems ook drogen door ze in een theedoek of kaasdoek te leggen. Knoop deze dicht en hang dit in een donkere, goed geventileerde ruimte. Na ongeveer een week zijn de bloesems goed droog. 
gedroogde vlierbloesems opgeborgen in weckflessen. Genoeg voorraad om de winter door te komen
Maar.... Je kunt, in deze tijd van het jaar als de vlierbloesems volop aan de struiken hangen, heel simpel een kopje thee zetten van een verse vlierbloesem. Pluk een vlierbloesemscherm, doe deze in een theekop, giet er kokend water bij (ikzelf doe er water bij dat niet niet tegen de kook aan zit), laat even een minuut of 2 trekken. Haal het scherm eruit, en klaar is je thee. 



zondag 22 mei 2022

Hoe kom ik van mijn voorraad jam af?

In onze kelder staat een schap helemaal vol met potjes jam en confituur. Ik vind het namelijk erg leuk om jam te maken, maar er is niet tegenop te eten. Zeker, omdat er bij ons niet veel jam gebruikt wordt.Op een croissantje smeer ik altijd roomboter en zwarte bessenjam. Heerlijk.  's Ochtends eet ik een cracker met vijgenconfituur. Daar blijft het bij. Het schiet dus niet echt op met die enorme voorraad potjes.

Maar nu heb ik iets bedacht waarbij de jam op een mooie manier gebruikt kan worden. Ik maak namelijk galettes. Dit zijn open taarten die van kruimeldeeg gemaakt worden. Maar ik gebruik kant en klaar bladerdeeg. En ook nog eens verpakt als 1 grote rechthoek. Dat is gemakkelijk.

geweckte abrikozen, abrikozenjam en mangoconfituur
kant en klare rol bladerdeeg
Deze keer maakte ik een galette van potjes geweckte abrikozen, een klein potje mangoconfituur en een pot abrikozenjam.
Als vorm gebruik ik een quichevorm. Hierin druk ik de plak bladerdeeg. De eroverheen hangende stukken, knip ik af en plak deze aan de kanten waar er bladerdeeg te kort is. Je maakt de verbinding tussen beiden stukken bladerdeeg door deze tegen elkaar aan te drukken met je vingers. Zorg ervoor dat er geen openingen tussen zitten, want dan gaat de vulling daar doorheen.
bladerdeeg gevuld met mangoconfituur en abrikozenjam
Hierop leg ik, op mooie wijze (dat probeer ik tenminste😅) de geweckte abrikozenpartjes
Vervolgens knip ik het bladerdeeg dat over de rand van de quichevorm hangt, af en leg het teveel aan bladerdeeg voorzichtig over de vruchtenmassa.
Hier overheen strijk ik wat geklutst ei. Als de galette gebakken is, wordt het bladerdeeg daardoor mooi goudgeel. Op dit bladerdeeg kun je wat kristalsuiker strooien of bv. geschaafde amandelen. Dat lijkt me een lekkere toevoeging
En dan gaat de galette gedurende 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
En klaar is de galette!

zaterdag 21 mei 2022

oude appels worden whisky-appelmoes!

Ik heb een adresje in De Betuwe waar ik verse appels en peren haal. Rechtstreeks van de appelboer. Het zijn ook nog eens heel vriendelijke mensen: fruitteeltbedrijf Veens in Slijk-Ewijk. En altijd haal ik er teveel. Dus liggen er, na een paar weken, verrimpelde appels in de fruitla van de koelkast. Niet meer lekker om uit het vuistje te eten. Zonde om weg te gooien. 

Ik ben geen appeltaartbakker. Dus soms maak ik van oude appels een crumble. Een crumble kun je eigenlijk van alle fruit maken. In het volgende blogbericht kun je hier meer over lezen:  hoe maak je een crumble

vijgencrumble met rode port (de port hoeft niet hoor)
Soms maak ik er appelcompote van. Dat ziet er prachtig uit en past mooi bij allerlei herfst - en wintergerechten. 
appelcompote gestoofd in rode port met vanillesuiker. Ik deed er gedroogde cranberries bij (maar dat hoeft niet)
Vandaag maakte ik appelmoes met een vleugje whisky.  Ook deze maak ik vaker. Als de appelmoes klaar is, en van het vuur af, doe ik er een flinke scheut whisky bij. Van whisky heb ik geen verstand, maar mijn man heeft een behoorlijk assortiment met whisky's en hij kiest er dan 1 voor mij uit. Dat zal vast niet zijn duurste whisky zijn 😉. Ik denk ook dat het, voor de toepassing in appelmoes, niet zoveel uitmaakt. Wat mij betreft, kun je de goedkoopste pakken. 
Zou het een dure zijn? 😂
  
Oude en wat nieuwere appels




klaar om in de weckflesjes gedaan te worden

en dat gaat niet altijd goed......

Een bescheiden hoeveelheid potjes zit in de weckpan

klaar!

In oktober 2018 schreef ik ook al eens een blogbericht over appelmoes: appelmoes met een vleugje whisky

Recept voor appelmoes met een flinke vleug whisky

Ingrediënten

- veel appels
- op 3 kilo appels:sap van 1 limoen of citroen, 2 zakjes vanillesuiker, water om een laagje in de pan te maken, wat suiker naar smaak ( ik voeg ongeveer  30 gram suiker toe)
- flinke scheut whisky

Werkwijze
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes
-  Doe de stukjes appel in een pan met een laagje water, samen met de uitgeknepen limoenen en/of citroenen, de vanillesuiker en wat suiker naar smaak.
- Breng dit aan de kook en laat de appelmassa, met de deksel op de pan, zachtjes sudderen, totdat ze zacht zijn geworden: een appelmoes.
- Zet het vuur af en voeg een flinke scheut whisky toe. Roer goed door.
- Proef dan of de appelmoes voldoende zoet is. Zo niet, voeg dan nog wat suiker toe en roer dit goed door de hete massa heen.

Wecken
Weck de potten op 90 graden gedurende een half uur.

vrijdag 20 mei 2022

Net voor de storm vlierbloesems geplukt

Gisteren was er hier in Noord-Limburg een felle storm. Vandaag is er ook noodweer voorspeld. Ik werd er enigzins onrustig van, omdat ik zag dat er op facebook al veel berichten verschijnen van foto's met vlierbloesem.

Dus vanochtend rond 10.00 uur, het zonnetje scheen, vertrokken wij op zoek naar vlierbloesems. Elk jaar is het weer afwachten waar de struiken zijn blijven staan. Het komt namelijk regelmatig voor dat de gemeente of de boer grof met het mes door de vlierstruiken heen maait. De eerste keer dat ik dat zag, was ik er ontdaan van. Inmiddels weet ik dat het zo werkt. Toch vind ik het steeds een triest gezicht als alle vlieren die mooi in de bloei lijken te komen, plotseling weggemaaid zijn. 

De meeste vlieren  hier in Noord-Limburg, bleken nog in de knop staan. Alleen daar waar ze de hele dag zon vangen, zijn al mooie schermen te plukken. Al meer dan genoeg om een goede start mee te kunnen maken. 

En wat is het toch leuk om in de natuur, met een mooi zonnetje en wat wind, deze mooie bloesems te plukken. 
Ik heb de geplukte bloesems nu buiten gespreid op een doek liggen, zodat alle beestjes eruit kunnen. 
Ik ben van plan om wat vlierbloesem te drogen. En, om die heerlijke vlierbloesemsiroop te maken. Hoe ik dat doe, is hier te lezen: vlierbloesemsiroop
vlierbloesemsiroop en aardbeiensiroop


zondag 15 mei 2022

Kruiden, je kunt ze gemakkelijk zelf kweken


Kruiden zijn gemakkelijk zelf te kweken. Ook als je geen of een kleine tuin hebt of alleen een balkon. In potten doen ze het, over het algemeen, heel goed. In mijn tuin zijn de kruiden alweer volop aan het groeien. De meeste plantjes heb ik klein gekocht, ik heb er echter ook een aantal zelf gezaaid. 

 De lavasplant is dit jaar weer geëxplodeerd. Elk jaar droog ik dit kruid, omdat het zo'n fijne smaakmaker is in soep. Hij schijnt ook gebruikt te worden als zoutvervanger, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.

De laurierplant doet het goed. Ik heb deze in een pot staan. Als het erg vriest in de winter moet hij beschermd worden. Ik heb dat deze winter niet gedaan. De plant heeft er gelukkig niet onder geleden. Laurier gebruik ik veel in soep of in stoofgerechten. 

Deze laurier heb ik vorig jaar getopt om te voorkomen dat hij maar recht naar boven blijft doorgroeien. Ik verwacht dit jaar dat de struik veel 'voller' gaat worden. Als ik blaadjes gebruik, probeer ik blaadjes binnenin de plant te pakken, zodat hij mooi blijft. 

Ook heb ik de rozemarijn en de salie gewoon, onbeschermd buiten laten staan in de winter. Ook deze kruiden hebben er niet onder geleden. Nu was de winter dit jaar ook niet erg koud. Toch heeft het 1 keer flink gevroren, maar dat hebben de kruiden goed doorstaan. Toch kun je ze, voor de zekerheid bij flinke vorst, beter beschermen met bv beschermfolie. Meestal ben ik, met dit soort dingen, te laat.
rozemarijn

salie

Wat ik ook nooit doe, is de dahliabollen uit de grond halen. Dat vind ik te veel werk. Ze staan al een jaar of 4 in mijn tuin en elk jaar komen ze weer op en geven prachtige bloemen. Maar ook dit is, volgens mij, geheel tegen de tuinregels in. Het bevalt mij echter goed. 

De bieslook heb ik in een pot staan. Bieslook gebruik ik veel. Wij eten een paar keer per week wel een salade, daar doe ik altijd fijngeknipte bieslook bij. Dat geeft zo´n ui-achtige smaaktoevoeging. Maar met 1 pot bieslook kom ik er dan niet. Die houdt mijn plukwoede niet bij. Daarom heb ik nog 2 extra potten staan, waarin ik bieslookzaad heb gezaaid. Dat komt inmiddels al op. Nou kijken, of ik het daarmee deze zomer red. 

de eerste pot is overgebleven oregano, daarachter staat een pot bieslook waar ik al flink van geknipt heb

de nieuwe bieslook komt op

Elk jaar komt er, naast de keukendeur, citroenmelisse op. Deze is daar ooit, spontaan, tegen de rand van het huis aan en tussen de tegels, gaan groeien. Inmiddels is het terras vernieuwd, maar dat hield de citroenmelisse niet tegen. Er staan een forse plant tegen de keukenmuur aan. Hoe leuk is dat..... Het kruid heeft gewoon zijn eigen plaats gevonden. 

citroenmelisse, die elk jaar naast de keukendeur opkomt

Munt heb ik, al jaren, in een pot staan. Vorig jaar heb ik een speciale muntsoort gekocht (de naam ben ik kwijt) en heb hem in een border gezet. Ik zie nu dat hij zichzelf goed verspreid heeft en al flink door de border heen woekert. Nu weet ik ook weer, waarom ik de munt in een pot had staan...... Het is een enorme woekerplant. 

de munt in de pot doet het niet meer zo goed, gelukkig staat er nu ook een muntplant in de border die vrolijk woekert ....😁

De krulpeterselie van vorig jaar is goed opgekomen in de volle grond. Mijn ervaring is dat deze het in potten veel minder goed doet dan in de volle grond. Ik heb gelezen dat de krulpeterselie 2-jarig is. Vandaar dat ik deze, vorige week, weer in potten heb uitgezaaid. Het is zo fijn om peterselie voor het grijpen te hebben in de tuin. Ik gebruik hem veel als smaakmaker.

Deze krulpeterselie gaat al schieten

De basilicum koop ik tegenwoordig in potten in de supermarkt. Vorig jaar heb ik hem nog gezaaid, maar met zo'n pot uit de supermarkt gaat het ook heel goed. Ik haal de basilicum uit de pot, scheur hem en plant de gescheurde stukken dan in een grotere pot. Meestal krijgt de plant even een 'schok'. Je ziet dan wat bruine bladeren ontstaan, maar dit herstelt zich snel. Zo zet ik altijd een paar potten buiten, waardoor ik de hele zomer verse basilicum heb. Meestal knijp ik de toppen eruit, zodat de plant zich blijft vertakken en blad aanmaakt en niet gaat bloeien. 

Deze basilicum is net gescheurd en buiten gezet. Hij ziet er nog wat 'zielig'uit, maar dit gaat zich snel herstellen

Een aantal kruiden droog ik. Ik doe dit door ze in bossen op te hangen of door ze te drogen in de droogmachine. Hier schreef ik al verschillende blogberichten over. Als je rechts van dit artikel bij het overzicht 'labels' op drogen klikt, vind je daar verdere informatie over. 

laurierblaadjes die toegevoegd zijn bij gedroogde tomaatjes op olie

de kruiden worden in een koffiemolentje vermalen tot  gedroogde soepgroenten