zondag 31 juli 2022

Vlierbessen: het gaat de goede kant op!

 

Ik kom uit het Betuwse dorp Gendt. Als wij over de dijk reden, kwamen we langs Fort Pannerden. Een heel geheimzinnig fort, waar we absoluut niet naar toe mochten. Volgens mijn moeder was het heel gevaarlijk terrein en was er zelfs een 10-jarig jongetje verongelukt. Op mijn 18e vertrok ik al uit de Betuwe om te gaan studeren. Mijn ouders en broers zijn er altijd blijven wonen. Ik kom er dus nog regelmatig. En het fort bleef altijd intrigeren. Het raakte in verval en werd in 2000 gekraakt. In 2006 werd het spectaculair ontruimd. Het lukte de Mobiele Eenheid niet om de krakers uit het fort te krijgen, waarna het leger er aan te pas moest komen met een mobiele toegangsbrug. Maar de krakers gaven niet op en herkraakten het fort. De gemeente wilde niet nog een keer ontruimen en sloot een overeenkomst met de krakers. Ook dit is inmiddels een stukje geschiedenis dat bij het fort hoort. Naast natuurlijk de verdedigingsfunctie waarvoor het aanvankelijk gebouwd is. 

Inmiddels is het fort gerestaureerd. En gisteren was het eindelijk zo ver: we brachten een bezoek. Het was indrukwekkend om door het fort te lopen, te zien hoe intact het  is en de geschiedenis, verteld door 1 van de vele vrijwilligers, te horen. 

Na het bezoek aan het fort liepen we naar de Pannerdense kop.
 
De Pannerdense Kop is het punt waar de Rijn zich splitst en, voor een deel, overgaat in de Waal. De Rijn gaat , via het Pannerdensch kanaal, verder als de Rijn. Dus in feite splitst de Rijn zich dan, in mijn ogen, in de Rijn en de Waal Ingewikkeld, hier laat ik mijn uiteenzetting maar bij.....😊

Het gebied daar is erg mooi.


Ik zag er munt en allerlei distelsoorten.
Een muntsoort die heel verfijnd ruikt.
En tot mijn vreugde, zag ik hele mooie vlierschermen, waarvan er op sommige plekken al schermen helemaal rijp waren.
Ik heb al jaren niet meer goed rijpe vlierbessenschermen kunnen plukken. Zou het dit jaar dan weer eens gaan lukken?
Vandaag ga ik toch maar eens bij het weggetje kijken, waar ik dit jaar hele mooie vlierbloesems heb kunnen plukken. 
Een 6 weken terug, zag ik ook al dat de vlierbloesems heel goed aan het verbessen waren:
Dat belooft wat!
Voor de liefhebbers: hier het blogbericht over hoe je vlierbessensiroop maakt: vlierbloesemsiroop


maandag 18 juli 2022

waterijsjes van zelfgemaakte siroop

 

Vandaag en morgen worden hele warme dagen voorspeld. Wij, in het zuiden, hebben nog een week te gaan op de basisschool. Gelukkig hadden wij vandaag al een 'leuke' dag georganiseerd met veel waterspelletjes en limonade. Dat komt goed uit. 

Ik ben vanochtend gestart met het maken van waterijsjes. De vormpjes kocht ik bij Ikea. Deze zijn heel gemakkelijk te hanteren  en zitten nog steeds in het assortiment. 

Nu komt het erg goed uit dat ik veel zelfgemaakte siroop heb staan. Deze keer koos ik voor vlierbloesemsiroop. 

In een maatbeker meet ik de hoeveelheid af. Voor 12 van deze vormpjes heb je 700 ml vloeistof nodig. Als verhouding neem ik 1 deel siroop en 1 deel water. 
Je kunt er zelf voor kiezen om de ijsjes zoeter of minder zoet te maken. Een kwestie van uitproberen. 
De aangemaakte siroop wordt in de vormpjes gegoten.
Handvatjes erop.
En in de diepvries!


zaterdag 16 juli 2022

tuinkruiden even laten drogen

 

Mijn man is al gepensioneerd en ik ben nog volop aan het werk. De laatste schoolweken van het jaar zijn altijd erg druk, dus had ik voor mijn man bedacht dat hij wel een tian van mediterrane groenten kon maken. Lekker, als ik thuiskom....

 Hiervoor was verse tijm nodig. Gelukkig hebben wij onder de 2 appelboompjes (die trouwens in het totaal 5 appels hebben....) een aantal tijmplantjes staan. En deze doen het heel goed. Ze zijn winterhard en zijn allemaal weer opgekomen. 

Als ik tijm nodig heb, pluk ik altijd een paar takjes van die struikjes. Mijn man knip echter meteen een soort van bosje. Voor de tian had hij maar een beetje tijm nodig, de rest van het bosje liet hij in een ovenschaaltje liggen. 

Ik had nog veel trostomaten liggen die lekker rijp zijn. Vorige week heb ik halfgedroogde tomaten uit de oven gemaakt. Dit is heel goed bevallen. Ze zijn heerlijk zoet en bij veel gerechten te gebruiken: In salades, gewoon uit het vuistje bij de borrel, op de boterham met kaas of pesto eronder, in de pasta........

Dus maakte ik weer een portie halfgedroogde tomaten. Het recept kun je hier vinden: halfgedroogde tomaten Hierbij gebruikte ik de tijm die mijn man, ongeveer 4 dagen, geleden had afgeknipt. Deze was inmiddels al half gedroogd. Hierdoor rits je de tijm heel gemakkelijk van het steeltje af. Verse tijm is veel lastiger van de steeltjes af te krijgen. Ik wil deze tip alvast aan iedereen meegeven. In een volgend blogbericht kom ik hier nog op terug. 


zondag 10 juli 2022

kersenjam met een vleugje Amaretto

 

Elk jaar maak ik een paar potjes kersenjam. Tenslotte kom ik uit de Betuwe! Ik kan me herinneren dat wij vroeger thuis van een tante af en toe een emmer vol kersen kregen. Die werden dan in een vergiet schoongespoeld, waarna we de kersen meteen opaten. In mijn herinnering zijn dat de lekkerste kersen die ik ooit gegeten heb. 

Omdat ik maar een kilo kersen had, ontpitte ik deze met de hand. Ik raad wel aan om dit met handschoenen te doen. Het sap van de kersen heb je namelijk niet zomaar weer van je handen gewassen. Ik snijd de stukken kersen wat kleiner, zodat er niet van die grote stukken kersen in de jam zitten, maar dat is persoonlijk. 

Daarbij voeg ik geleisuiker 3 :1. Dit wil zeggen dat er bij 3 delen fruit 1 deel geleisuiker moet worden toegevoegd. Dit betekent dat de jam een kleiner suikergehalte heeft (bij 'gewone' jam wordt op 1 deel fruit 1 deel 'gewone' suiker toegevoegd). 
Deze suiker haal ik in Duitsland, maar hij schijnt ook in Nederland te koop te zijn.
In plaats van de kersen kapot te slaan en in een zakje toe te voegen, doe ik op het eind van het proces een flinke scheut Amareno bij de kersenjam. Dat geeft een amandelachtig vleugje aan de kersenjam. Eerder schreef ik een blogbericht waarin ik de kersenpitten op deze wijze gebruikte. Hierover is in de volgende link meer te lezen: het gebruik van kersenpitten in kersenjam

De kersen gaan met de geleisuiker in de pan en worden aan de kook gebracht. 
Nadat dit 3 minuten heeft geborreld, terwijl ik erbij sta en er doorheen roer met een houten lepel, doe ik er een flinke scheut Amareno bij en roer deze door de jam heen. En dan wordt de jam in schone potten geschonken.

En klaar is de kersenjam!

Recept en werkwijze  voor een paar potjes kersenjam

Ingrediënten
- 1 kilo ontpitte kersen ( er blijft dan ruim 8 ons vruchtvlees over), eventueel in kleinere stukjes gesneden
- 250 gram geleisuiker 3 : 1
- een flinke scheut Amaretto of Amareno

Werkwijze 
- Doe de, in stukken gesneden, kersen met de geleisuiker in de pan
- Breng dit, al roerende, aan de kook
- Als het echt aan de kook is, laat het dan 3 minuten flink borrelen en blijf roeren
-  Voeg er een flinke scheut Amareno of Amaretto aan toe
- Schenk vervolgens de hete jam in gesteriliseerde potjes
- Bij wecken:  weck de potjes een half uur op 90 a 100 graden. 


donderdag 7 juli 2022

In 5 minuten te maken: tomaten als bijgerecht

 

Vandaag had ik op mijn werk een lunch. We hebben een paar keer per jaar een overleg op een mooie locatie in st Agatha. De keuken daar is eenvoudig en goed. Er is altijd een zelfgemaakte soep met diverse salades, quiches, gevulde groenten, enzovoort.

Omdat ik thuis veel mooie rijpe tomaten heb liggen, had ik speciale belangstelling voor de schaal tomaten die er stond te pronken. Gewoon verse tomaten met wat mozarella en pesto. Ik raakte er meteen door geïnspireerd.

Thuisgekomen keek ik wat ik in mijn koelkast had staan en ging aan de slag.

Van de tomaten sneed ik de zijkanten (topjes) af en sneed ze in 4 stukken. Vervolgens werden ze licht bestrooid met zout en peper.
Ik deed op elk stuk tomaat wat kruidenkaas.
Hierop kwam wat pesto uit een potje.
Nog wat bieslook uit de tuin.
En nog wat groene olijven die in de koelkast stonden.
Een eenvoudige maar lekker bijgerecht. Je kunt er natuurlijk allerlei andere lekkere dingen op leggen. Denk aan kappertjes, basilicumblaadjes, geraspte Parmezaan, schimmelkaas, peterselie, een lekkere olijfolie............ Meestal geeft de inhoud van de koelkast al inspiratie genoeg! 

zaterdag 2 juli 2022

Ovengedroogde tomaatjes

 

Bij de Bauernhof, hier vlakbij over de grens, in Duitsland lagen kleine, rijpe trostomaatjes te koop voor 50 cent per kilo. Geen geld dus en superlekker als ze zo mooi rijp zijn. Ik kocht 3 kilo. 

Een deel ervan heb ik gedroogd. Meestal doe ik dat in de droogmachine. Ik heb een Stockli , waar je van alles in kunt drogen. Deze keer wilde ik het echter in de oven proberen en de tomaten maar voor een deel laten drogen. Je krijgt dan van die sappige, geconcentreerd smakende tomatenpartjes. Ik vind deze, eerlijk gezegd, veel lekkerder dan de kurkdroge tomaten. 

Al bladerend in de boeken van Ottolenghi kwam ik in zijn boek 'Plenty' een leuk recept tegen: linzen met tomaten en gorgonzala. De tomaten die hij hierbij gebruikt zijn ovengedroogd. Het klinkt lang niet zo leuk als 'zongedroogd'. Het effect is, volgens mij, echter hetzelfde. 

Als eerste was ik de tomaatjes en droog ze goed af. 

Vervolgens snijd ik ze in 4 partjes en leg ze op een ovenplaat, bedekt met bakpapier.

Hier overheen verdeel ik takjes tijm, wat olijfolie en balsamico-azijn en een beetje zeezout. 


De oven wordt voorverwarmd op 130 graden, waarna de tomatenpartjes 2 uur in de oven staan
En dit is het resultaat:
Een deel ervan heb ik gebruikt in een salade met linzen en gorgonzola uit het boek 'Plenty' van Ottolenghi. De rest heb ik in een bakje in de koelkast gelegd. Ik heb ze ook weleens in olie gelegd, maar daar heb ik slechte ervaringen mee. De pot was binnen no-time aan het gisten, zelfs toen ik, in een tweede poging, de pot in de koelkast zette. Mij rest dus niets anders dan deze heerlijke tomaatjes heel snel op te eten! 


Recept en werkwijze voor 1 kilo ovengedroogde tomaatjes

Ingrediënten
- 1 kilo kleine tomaatjes in vieren gesneden (grote tomaten kan ook, snijd ze dan in meer partjes)
- ongeveer 12 takjes tijm 
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels donkere balsamico-azijn
- wat zout

Werkwijze
- verwarm de oven voor op ongeveer 130 graden
-  leg de tomatenpartjes op een, met bakpapier bedekte, bakplaat
- verdeel de tijm hier overheen, besprenkel ze met de olijfolie en balsamico-azijn en bestrooi ze met wat zout
- zet ze 2 uur in de oven, totdat ze half gedroogd zijn.
- gooi de tijmtakjes weg
ovengedroogde tomaatjes verwerkt in een salade van linzen en gorgonzola