Gedroogde tomaatjes in olie vind ik heerlijk.
Deze week kon ik dieprode kleine tomaatjes voor een redelijke prijs kopen. Ik heb ze wel even geproefd, want de smaak maakt natuurlijk alles uit! Ik heb ook weleens tomaatjes in huis die niet lekker blijken te zijn: wat zurig van smaak. Omdat het inleggen van tomaatjes toch wel wat tijd kost, wil ik perse goed smakende tomaatjes hebben. Mede, omdat door het drogen, de smaak nog intenser wordt!
Ik snijd de tomaatjes doormidden en bestrooi ze met kruiden uit de Provence: denk aan oregano, tijm, rozemarijn, basilicum. Ik haal ze zoveel mogelijk uit mijn eigen tuin. Je kunt ze ook gewoon uit een potje halen, er zijn zelfs kant en klare mengsel van kruiden uit de Provence.
Doe dit overigens niet te rijkelijk: de smaak wordt heel intens.
Vervolgens droog ik de tomaatjes in mijn droogapparaat van Stockli op 70 graden.
Je kunt dit ook in de oven doen. Ik heb dit ook eens gedaan voor ik de Stockli had. Mijn ervaring is dat dit erg lang duurde, maar de smaak van de gedroogde tomaatjes was gewoon goed. Net zoals wanneer je ze droogt in een droogapparaat.
Zoals op de foto te zien is, heb ik er, voor het gezicht, een paar oranje tomaatjes bij gedaan.
In de tuin staat een pot met een laurier. Dit zijn geweldige struikjes: ze zijn mooi en blijven groen in de winter (zijn wel vorstgevoelig) en je hebt het hele jaar verse laurierblaadjes. Deze blaadjes ruiken heerlijk. Daarbij komt ook nog dat het struikje vrolijk doorgroeit in de zomer. Je kunt dus maar blijven plukken. Dit doe ik dus ook, voor mijn ingelegde tomaatjes.
Nadat de tomaatjes in een gesteriliseerde pot (hoe je steriliseert, is in mijn blogbericht over ingelegde limoenen te lezen) zijn gedaan, vul ik deze helemaal aan met een goede olie en leg hier vervolgens de laurierblaadjes op.
Dit ziet er prachtig uit!
En ze smaken heerlijk!
Gebruik van knoflook
Ik heb bij ingelegde tomaatjes en gegrilde paprika weleens gewerkt met het toevoegen van rauwe knoflookteentjes. Dit was geen succes: de inhoud ging, na een paar dagen, gisten. Ik kwam erachter, doordat er olie uit de pot kwam. Toen ik goed keek, zag ik ook belletjes naar boven stijgen. Ik heb toen alles kunnen weggooien. Speurwerk op internet, leverde op dat dit risico inderdaad aanwezig is bij het gebruik van rauwe knoflook. Ik gebruik dus, bij inleggen op olie, geen rauwe knoflook meer.
Recept voor ingelegde tomaatjes
Ingrediënten
- kleine, smaakvolle tomaatjes
- kruiden uit de Provence (uit een potje of een mengsel van tijm, oregano, rozemarijn en basilicum)
- goede extravirgine olie
- laurierblaadjes (vers of gedroogd)
Werkwijze
- snijdt de tomaatjes door de helft.
- bestrooi ze met de kruiden uit de Provence.
- Doe ze in een droogmachine ( Stockli op 70 graden) gedurende 8 a 12 uur, afhankelijk van de grootte van de tomatenstukjes.
- Stop de tomaatjes in gesteriliseerde potjes. Druk ze goed aan.
- Voeg de olie toe, totdat de tomaatjes helemaal onder olie staan. Haal eventuele luchtbellen eruit door tegen het potje te kloppen of er met een stokje in te gaan en een beetje te bewegen.
- leg de laurierblaadjes op de olie
- sluit het potje
Olijfolie is een natuurlijk conserveringsmiddel dat ervoor zou zorgen dat de tomaatjes enige maanden, op een koele, donkere plek houdbaar zijn. Ik bewaar de potjes, voor de zekerheid, toch ongeopend in de koelkast. Ik heb een slechte ervaring met potjes op een donkere, koele plek bewaren. Het ging op de een of andere manier toch werken met als gevolg dat ik de inhoud van de potjes weg kon gooien.
Ook het bewaren in de koelkast gaat niet altijd goed. Ook dan is het risico van gisten aanwezig. Het beste is om niet teveel tegelijk te maken en het snel op te eten.
Voor wie het leuk vindt, ben ik nu te volgen op Facebook via
HEX - passie voor zelfmaken .