6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

dinsdag 27 juni 2017

gedroogde champignons of andere paddenstoelen


 Na mijn ervaring met drogen van tomaatjes in de oven, wat wel erg lang duurde, besloot ik om een droogoven te kopen. Het werd een Stockli.


















Drogen in een droogmachine is vele malen energiezuiniger dan drogen in een oven. Je kunt veel meer tegelijk drogen dan in een oven. En ik vind dat het sneller en gemakkelijker droogt dan in een oven. Bij een oven heb ik ook het idee, dat ik de hele tijd in de buurt moet zijn, dat heb ik niet bij de Stockli. Dit apparaat blijft gelijkmatig en betrouwbaar drogen. Bij de oven weet ik dat niet precies.

Drogen van champignons (of andere paddenstoelen)
Borstel de champignons schoon. Champignons moeten niet met water gewassen worden, omdat ze het water absorberen en dan minder smaak krijgen.
Snijd het onderste stukje van de champignons af en snijd ze in smalle schijfjes (zie foto) ,
Leg ze vervolgens op de roosters. Ik heb 5 roosters bij de Stockli, deze probeer ik altijd helemaal te vullen.
De droogtemperatuur om champignon te drogen in de voedseldroger is 50 graden. Ik heb ze ongeveer 6 uur laten drogen.
Ze moeten echt helemaal droog zijn, anders gaan ze schimmelen. De champignons moeten dus helemaal droog aanvoelen.
Laat ze afkoelen en sluit ze luchtdicht af.

Waar gebruik je gedroogde champignons voor?
De smaak van deze champignons is veel sterker dan van de verse, de concentratie van smaakstoffen is veel groter omdat het vocht eruit is.
Je kunt van deze gedroogde champignons een lekkere soep maken. Wel ze dan gedurende 2 uur in warm water en voeg water en een groentebouillonblokje toe. Gebruik daarbij ook het water waarin de champignons geweld hebben.
Ook kun je een champignonroomsaus maken door room toe te voegen aan de gewelde champignons en een groentebouillonblokje.
Mijn ervaring is dat gedroogde, gewelde champignons vleziger van structuur zijn dan verse champignons. Ik vind het daardoor een goede vleesvervanger voor vegetarische gerechten.

Voor wie het leuk vindt, ben ik nu te volgen op Facebook via HEX - passie voor zelfmaken .
champignonpastei, waarbij de smaak, door de toevoeging van gedroogde champignons, veel intenser is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten