6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

maandag 19 juni 2017

mooie pepers: chilisaus

Ik kocht hele mooie pepers, zonder te weten wat het eigenlijk voor pepers waren. Ik heb het even uitgezocht.





De Jalapeno- peper: Een peper die mild pittig is. Zit op de 4 in een schaal van 0 tot 10. Valt mee dus....



 De Habanero-peper: Stond tot 2006 in het Guinnes book of records als de heetste peper. 1 gram van deze peper schijnt genoeg te zijn om 500 kilo hete saus te maken......😅







De bekende  Spaanse peper: Dit is het pepertje dat bij ons het bekends is en welke wij vaak al enorm heet vinden, maar op de hitteschaal niet hoog scoort.






Ik besloot van de Jalapeno-pepers chilisaus te maken.
Hiervoor moet ik de pepers snijden. Ik heb al gelezen dat geadviseerd wordt om dit met keukenhandschoenen te doen. De pepers zijn heel heet. Mocht je per ongeluk in je ogen wrijven, dan heb je een groot probleem. Maar ik had een ander probleem: geen keukenhandschoenen en op zaterdagavond nergens te kopen...... Gelukkig vond ik werkhandschoenen en daar heb ik mee gesneden.
Dat viel niet mee: met die handschoenen heb je geen gevoel, je doet eigenlijk maar wat. Maar beter dat, dan je handen gepeperd met deze pepers.
Vervolgens bakte ik uien, met koriander en komijn en voegde hier de gesneden pepers aan toe.

Hierna witte wijnazijn en suiker:
En dit was het resultaat:

Recept voor chilisaus

Ingrediënten:
- 50 ml olijfolie
- 250 gr uien, in dunne ringen
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel komijn
- pond pepers ( kies zelf de soort uit die je wilt gebruiken, afhankelijk van hoe heet je de saus wil)
- 250 ml witte wijnazijn
- 375 gr kristalsuiker
Werkwijze:
Bak de uien in de olie gedurende 15 minuten zachtjes tot ze geglaceerd zijn. Roer de koriander en komijn erdoor, bak dit nog een paar minuutjes mee, zodat de kruiden hun smaken goed afgeven.
Voeg vervolgens de gesneden pepers toe. Bak dit 15 minuten, totdat ze zacht zijn.
Voeg dan de azijn toe en laat het, gedurende 10 minuten koken, waarbij je regelmatig roert.
Roer dan de suiker erdoor, totdat hij oplost en kook de saus 30 tot 40 minuten, zodat de saus flink indikt.
Vul vervolgens de gesteriliseerde potten met de chilisaus. Veeg de randen van de potten goed af en sluit de deksels.

Het schijnt dat je deze potjes maximaal 12 maanden kunt bewaren op een koele, donkere plek.
De chilisaus is vandaag al gegeten met cassavechips. De pittigheid viel mee, de saus is heel goed van smaak. Bij mij thuis zijn enkele liefhebbers van pittig, de saus zal dus wel snel op zijn!

1 opmerking:

  1. Kan je deze saus dan ook wecken?
    Misschien langer houdbaar?

    BeantwoordenVerwijderen