zaterdag 7 april 2018

Jackfruit, weleens van gehoord?Ik ben steeds op zoek naar goede vegetarische recepten. Mijn jongste zoon heeft het al een paar keer gehad over Jackfruit, waarvan hij een heerlijk broodje vegan pulled porc heeft gegeten in India.
Nou vind ik het heel vreemd dat vegetarische gerechten naar vleesgerechten worden vernoemd. Zo heb je vegetarische schnitzels, vegetarische worstjes, vegetarische kipstukjes, enzovoort. Blijkbaar is het nodig om vegetarische producten zo te noemen. Op mij blijft het raar overkomen. De vegan pulled porc mag dan van mij ook gerust anders heten en de verwijzing naar vlees mag, wat mij betreft, achterwege blijven. 

Jackfruit, wat is dat nou?
Ik heb maar weer eens gegoogeld.


Jackfruit komt uit India en groeit aan de stam van de boom. Jackfruit kan 45 kilo zwaar worden en is daarmee 1 van de grootste vruchten die aan bomen groeit. Het is een zoete, wel een beetje flauwe, exotische vrucht. 
Ik heb gezocht naar vers Jackfruit. Daar is in Nederland  wel aan te komen, maar het is erg duur en je krijgt dan een complete vrucht in huis. Je kunt hem online bestellen. Een enkele keer schijnt de vrucht weleens bij de toko te liggen.
Een goed alternatief  is het ingeblikte Jackfruit. Je hebt 2 soorten: de rijpe vruchtdelen die ingeblikt worden in siroop en de jonge onrijpe vruchtdelen die worden ingeblikt in gepekeld water. Deze worden verwerkt als groenten en zijn een goede vleesvervanger.  De structuur is stevig en knapperig. Let op dat je de goede koopt. De Jackfruit in siroop is er in vele varianten en merken, maar de Jackfruit in gepekeld water staat er een beetje zielig, in zijn eentje, bij tussen alle siroopvarianten. Ik ben in 2 toko's geweest en kocht bij allebei de toko's de laatste 2 blikjes. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar rijk bezaaid met blikjes Jackfruit in gepekeld water, waren de toko's niet. 
De blikjes zijn overigens, heel gemakkelijk, online te bestellen. Dus als het in de smaak valt, bestel ik een hoeveelheid blikjes online.

Vegan pulled porc van Jackfruit
Ik volgde het recept, zoals beschreven in de blog van Gewoon lekker groen. 


De Jackfruit-stukjes worden afgespoeld en de harde binnenkern wordt er afgesneden. 


Het vruchtvlees dat overblijft, wordt uit elkaar getrokken. De zaadjes worden er, zoveel mogelijk uitgehaald. Deze zaadjes zie je vanzelf. Ze hebben dezelfde kleur als het vruchtvlees en zijn peervormig. 


 Ui en knoflook worden glazig gebakken en de Jackfruit en alle kruiden worden toegevoegd.


Dit wordt goed door elkaar gehusseld en even gebakken. Dan wordt de groentebouillon toegevoegd.


Op een matig vuurtje pruttelt het goedje tot de bouillon is opgenomen en verdampt. Dan gaat de Jackfruit op een bakplaat die bedekt is met bakpapier.  Goed verspreiden. Dit gaat een kwartier in een voorverwarmde oven van 200 graden.


Vervolgens wordt de barbequesaus over de bakplaat verspreid en vermengd.


Weer een kwartier in de oven.


De Jackfruit is dan klaar voor gebruik.


We hebben het gebruikt als een tortillavulling met sla, komkommer, tomaat en humus. Dit kan natuurlijk ook  met een yoghurt of knoflooksausje, enzovoort. 
De, op deze manier bereide Jackfruit, wordt vaak gebruikt op een broodje met allerlei lekkere aanvullingen. Je kunt er van alles bij bedenken.  
Wij vonden het erg geslaagd. Ik ga hier zeker mee door en kijk hoe ik Jackfruit verder nog kan gebruiken.
Op de Facebookpagina Wecken is Hip, stond een bericht van een dame die een curry had gemaakt van Jackfruit, mango, bonen, cashewnoten, uien en kokosmelk. Het restant had ze geweckt. Het resultaat was, na 2 weken in de weckpot gezeten te hebben, nog steeds goed. Dit wil ik ook gaan proberen.  Het lijkt mij heel fijn, om zo'n curry geweckt op voorraad te hebben. Het is zo gemakkelijk om een pot uit de kelder te halen, open te trekken, te verwarmen en klaar! 

Recept voor 8 porties vegan pulled porc

Ingrediƫnten
- 4 blikken Jackfruit in pekelwater
- 6 teentjes geperste knoflook
- 2 gesnipperde uien
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gemalen komijn of fijngestapte komijnzaadjes (in de vijzel)
- 1 theelepel zout
- 500 ml groentebouillon
- 120 ml barbequesaus (bv. Jack Daniels barbequesaus)

Bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 200 graden
-  spoel de Jackfruit stukjes goed af
-  snijd van de driehoekige stukjes het harde stuk af, zodat alleen het vezelachtige vruchtvlees overblijft
- trek de Jackfruit los
-  fruit de gesnipperde uien  glazig in olie, voeg de geperste knoflook toe en laat dit kort meebakken
-  doe de Jackfruit erbij en alle specerijen. Laat dit kort op hoog vuur bakken. Het moet goed vermengd zijn
- doe de groentebouillon erbij en laat de massa pruttelen tot alle groentebouillon is opgenomen of verdampt
- verdeel de Jackfruit over de, met bakpapier beklede, bakplaat en laat dit een kwartier in de oven bakken
- haal de bakplaat uit de oven en meng de barbequesaus door het Jackfruit
- bak de Jackfruit weer een kwartier in de oven.